Vyzkoušejte produkt z řady ❤️ SheCosmetics a dáme vám 🚚 dopravu ZDARMA na celou objednávku 👍

Proč hořčík dlouhodobě?

Dnešní krátké povídání o hořčíku (magnéziu) začneme trochu netradičně. Vápníkem. Vápník (kalcium) je totiž s hořčíkem spjat velmi úzce. Oba prvky jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jsou pro vzájemné působení dokonale evolučně vyladěny. Nicméně je mezi nimi jeden značný rozdíl, a to rozdíl v reakčních časech. Vápník je sprinter, hořčík želva. Matematicky vyjádřeno má vápník vzhledem k sekundě, jako jednotce času, reakční dobu 10 -8, u hořčíku je reakční doba řádově mnohem pomalejší, pouze 10 -5. Můžeme říct, že vápník spěchá za nabízeným aniontem tisíckrát rychleji než hořčík. Proto bereme hořčík jako pomalý minerál - jeho doplnění do buněk (až 99 % hořčíku se nachází uvnitř buněk) se děje velmi pozvolně.

HOŘČÍK (MAGNÉZIUM) JE NEJVÍCE DEFICITNÍ MINERÁL

Mezi prvky, které v těle nesou elektrický náboj (tzv. ionty), je v nejhojněji zastoupen sodík, draslík, chlór, fosfor, vápník a hořčík. Zatímco sodíku, chóru, fosforu a vápníku míváme většinou nadbytek, draslík bývá ve fyziologické normě nebo mírně nižší a hořčík je výrazně deficitní. Co takové ionty (kladně nebo záporně nabité částice) mají obecně na starosti? V prvé řadě je to přenos nervových signálů, dále pak kontrola vodního hospodářství těla, udržují úzkou fyziologickou hranici pH, mají vliv na krevní tlak nebo umožňují vstup a výstup různých substancí přes buněčnou membránu. V souvislosti s tím se nám sama nabízí otázka:

PROČ VLASTNĚ MÁME HOŘČÍKU NEDOSTATEK?

V prvé řadě je jeho vstřebatelnost z potravin nízká a přitom v běžné (průmyslově zpracované) stravě už ho moc nenajdeme, pokud tedy nejíme kvalitní luštěniny, zelenou zeleninu, celozrnné obiloviny nebo surovou čokoládu. Ve druhé řadě se hořčík rychle spotřebovává, pakliže to přeháníme s alkoholem, bílým cukrem, celkovou námahou nebo užíváme některá léčiva (např. hormonální antikoncepci). Výzkumy ukazují, že až 30 % Evropanů trpí chronicky nízkým deficitem hořčíku, 45 % z nás má hladinu hořčíku v buňkách sníženou a teprve zbývající 1/4 se o hořčík starat nemusí, protože ho má dostatek.

Electrolytic_food_web  

HOŘČÍK PŘISPÍVÁ K ELEKTROLYTICKÉ ROVNOVÁZE

To je jedno z povolených zdravotních tvrzení k hořčíku, které ovšem vyžaduje trochu vysvětlení. Hořčík je typický nitrobuněčný kationt (psali jsme o tom ZDE). Uvnitř zdravé buňky jsou v rovnováze ionty vápníku i hořčíku. Hořčík zde má jednoznačnou převahu nad vápníkem. Jakmile ale dojde ke ztrátě hořčíku (duševní stres, fyzická námaha vč. sportu, některá léčiva, ...), rychlé vápníkové ionty pro sebe zaberou uvolněná místa. Dochází tak k nárazové elektrolytické dysbalanci. Ruku na srdce, kdo dnes neprožívá stresové okamžiky? Někdy stačí telefonát, e-mail, zapeklitá dopravní situace a mnohé další, které mimo naši vůli spouštějí kaskádu dějů, jež v konečném důsledku vedou ke spotřebě hořčíku. Je fajn, když má tělo z čeho brát. Když může spotřebovaný hořčík co nejrychleji nahradit. Proto je pro zatíženého člověka vždy lepší, když má hořčíku mírný nadbytek, než dlouhodobý nedostatek.

ionty_ořez

Zde jeden příklad za všechny. Ionty hořčíku se podílejí na elektrochemickém přenosu nervových vzruchů, což se projevuje mj. i na kvalitě svalové kontrakce. Běžně to poznáme tak, že po delší a vyčerpávající zátěži můžeme očekávat nekontrolovatelné třasy, zejména končetin, nebo dostáváme křeče. V tu chvíli je nutné si uvědomit, že i srdce je sval. Nikoli příčně pruhovaný, jako jsou kosterní svaly, ale specifický, s jiným uspořádáním buněk i vláken, s jinými nároky na přísun energie. Sval srdeční. Přes to všechno je to sval, řízený na nevědomé úrovni nervovými vzruchy, potažmo elektrochemickými impulzy. Především tomuto svalu je  nutné zabezpečit rovnováhu elektrolytů, aby pracoval bezchybně. Úzký vztah hořčíku a správné srdeční akce je něco, co bychom rozhodně měli mít na paměti. 

IQ_Mag_heart_2

Je jasné, že pro trávicí soustavu člověka je prakticky nemožné přijmout a zpracovat taková kvanta potravy, abychom zabezpečili buňkám dostatek hořčíku. Další hledisko je ryze praktické a ekonomické. Při dnešních cenách potravin je mnohem výhodnější průběžně doplňovat hořčík díky kvalitním doplňkům stravy, zejména když si uvědomíme, že hořčík a udržování jeho správné hladiny je celoživotní záležitost. 

IQ_Mag_700x280

DEJME ŠANCI PRODUKTŮM ŘADY IQ MAG

Ideální poměr cena / výkon, resp. cena / užitná hodnota. To jsou doplňky stravy s hořčíkem přímo od českého výrobce Naturprodukt CZ. Jsou navrženy jak pro běžné, každodenní použití, tak i pro situace, které vyžadují rychlý nástup účinku. S certifikovanými doplňky stravy IQ MAG, které jsou vyrobeny ve farmakologické kvalitě podle nejpřísnějších standardů a s maximálním možným povoleným množstvím hořčíku, je vždy jistota, že tělu dodáme to, co potřebuje a co je schopno přijmout. Elektrolytickou rovnováhu zde řeší hned několik produktů. IQ MAG stop křečímIQ MAG stop křečím FORTE s unikátní kompozicí vč. kúry chinovníku červeného. Nejčerstvější novinkou je šumivá forma IQ MAG křeče s parádní osvěžující příchutí grepu a moderním bezpečným sladidlem sukralóza.

 Koupit IQ MAG

-RS-

 

 

Zpět do obchodu