Růže k lásce schůdeček

Pamatuji, že drahných let dozadu jsme měli na základní škole spolužáka, který pokaždé s blížícím se závěrečným vysvědčením doslova spásal školníkovy záhony, na kterých kvetly růže. Nechápali jsme, proč to dělá, ale nakonec jsme si zvykli. Jemu to prostě jen chutnalo, zatímco my ostatní jsme se v předsudcích ošklíbali, že kytky se přece nejí. Aktuálně je onen člověk váženým úředníkem na ministerstvu věcí zahraničních a jak na jednom srazu prozradil, dodnes si za letních dní v zahradě Černínského paláce u kaskádovité fontány něco uždíbne. Prý je to jednak návrat do dětství a pak také jako vzácná odpolední svačinka. Žádné kalorie, jen jemná kyselkavá chuť. Kdyby to tak pan ministr věděl...

Dnes už bez předsudků můžeme dát tehdejší dětské intuici za pravdu. Květ jakékoli běžné růže (pokud není chemicky ošetřen proti škůdcům a plísním), je opravdovou lahůdkou. Okvětními plátky růže bývají dekorovány mnohé pokrmy sladké i slané kuchyně a pochutnávají si na nich i ty nejmlsnější jazýčky. Jestli si na zahrádce u domu pěstujete růže, můžete vyzkoušet, jak květy báječně chutnají. Jenže jen o chuti to není. Nejen dlouholeté zkušenosti, ale také vědecké výzkumy potvrzují blahodárné přínosy růže pro lidský organismus a nejde jen o počitky.

51 Garden Roses Pink O'Hara. Prefere Fleur - Florist shop in Prague

Růže je všudypřítomnou, docela běžnou až všední rostlinou, nicméně hlavně ve farmacii, kosmetice i v gastronomii znovuobjevenou. Velkokapacitní pěstování růží je doma především v Bulharsku a Turecku, to jsou stran růží opravdové velmoci. Cena růží jako komodity na trzích také vytrvale roste, ruku v ruce s tím, jak roste poptávka. A není divu, účinky květů růže jsou obdivuhodné. Uznávaná Bachova květinová terapie nám říká, že růže disponuje schopností harmonizace těla i mysli člověka celkově, že vykazuje protizánětlivé efekty a je dokonce i afrodiziakem, což se v druhém plánu odráží i v příznivém vlivu na stav lidské psychiky. Staré herbáře tvrdí, že květy růže mají očišťující a posilující účinek. Růžová poupata se vzhledem k obsahu tříslovin používala proti průjmu, růžová voda a čaj jako kloktadlo při zánětech hrdla a k omývání špatně se hojících ran, vnitřně pak při nespavosti. Geniální perský galenik Avicenna doporučoval růžový čaj při bronchitidě, TBC a jiných plicních potížích, dokonce i při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení. Tvrdil, že růže má tisíce sil a vše, co se z růží používá, výborně prospívá nervům, játrům a ostatním vnitřnostem. 

Avicenna

Kdybychom květy růže rozpitvali po chemické stránce, tak bychom zjistili, že obsahují celou řadu cenných látek - zejména třísloviny, flavonoidy, éterický olej - citronellol, geraniol, nerol a fenyletylalkohol, ketony, katechinové tříslovny a další látky se stahujícím a protizánětlivým účinkem. Najdeme zde také vitamín C, také vitamín A, B a K, dále pektiny, ovocné kyseliny, cukr, karotenoidy, asi 9 antivirových látek s účinkem virostatickým, dále kalcium, fosfor a  železo. Bulvární média by v souvislosti s tím určitě bombasticky napsala, že růže je superpotravina a v tomto případě by nebyla daleko od pravdy. 

Zevně se růžové okvětní plátky dají použít do koupelí, bylina má ochranný a regenerační vliv na pokožku a postará se o příjemnou relaxaci. Parfémy světových návrhářů by se bez esenciálních vůní růže rozhodně neobešly, to je také fakt. Ano, s růží je obecně spojen pocit uvolnění, příjemného odpočinku, nevtíravého luxusu a zejména lásky. Růže, to je totiž tiskový mluvčí květomluvy. Promlouvá tu jemným jazykem romantické něhy, tu ohnivou vášní, tu věrností až za hrob.

Jako potravina, kterou si můžeme koupit v obchodě, je ale růže jen poměrně obtížně nalezitelná. Občas narazíme na džem nebo sušený prášek z růží, kterým můžeme posypat třeba bábovku nebo mléčnou pěnu na cappuccinu a to je asi tak vše. Ale moment! Vždyť je zde ještě ceněný Naturprodukt sirup Z růže a sirup Z lásky! Nádherně vymazlený a vydatný sirup, jehož finální receptura (a to jediné můžeme prozradit) byla našimi technology a odborníky laděna přes rok a půl! Po roce a půl pokusů a omylů jsme se dopracovali k tomu, že jsme z růže byli schopni šetrně a přitom důkladně dostat to nejlepší. Výsledný sirup je plný v chuti a zároveň jemný, jako stvořený pro dostaveníčko s milovanou bytostí nebo jako tekutý základ na okázalé recepci ministerstva věcí zahraničních. Zkrátka, jak říká jeden náš kolega, sirup Z růže je kytka, která nikdy neuvadne!

mceclip0-20

 

 

Richard Sklář

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení